-
1570 - 1940geschiedenis
ln 1570 vond er in Zwartewaal een zware overstroming plaats: de Allerheiligenvloed. De Hollemaredijk brak door en het binnenstromende zeewater sleurde diverse woningen mee. De dam werd later weer hersteld en huizen werden herbouwd (zij behoorden tot: de Heerlijkheid Heenvliet).
Ene Willem de Snijder - kleermaker en biertapper van beroep - timmerde een nieuw veerhuis (wachthuis/herberg).Na Willem werd Leendert de Baas in 1726 de nieuwe herbergier. Daarna Arie Boute en vervolgens was Jacob Lantman de uitbater van de herberg, die inmiddels "De Oeyevaer" genoemd werd.
In 1780 werd de herberg gekocht door Pieter Kruyff, burgemeester. Deze molenaar, zeilmaker en reder had op dat moment zijn derde boot I Vishoeker voor de kabeljauw- en haringvangst in aanbouw.
Toen werd er ook een serieus pakhuis gebouwd (zijn zoon Jan noteerde in zijn memoires dat zijn vader een nieuw pakhuis op de Kaai liet bouwen om de scheepsgoederen in op te bergen zoals netten voor zijn schepen).ln 1829 wordt Jan van der Hoeven jr. vermeld als schipper, reder en zeilmaker en eigenaar van boedel waartoe behoort huis met pakhuis en erf, vanouds genaamd De Ooievaar, aan de Dam bij Zwartewaal op nr. 105.
ln 1861 wordt Maarten van der Hoeven vermeld als eigenaar, zeilmaker en koopman. Het woonhuis - nu het pand Bernissedijk 26 - is vermoedelijk ergens tussen 1780 en 1829 gebouwd.
-
1880Officiëel adres en latere scheiding van huis en pakhuis
In 1880 wordt "in officiële documenten" voor het eerst: huis met erf en pakhuis vermeld. Adres: den Dam. In 1939 wordt daarin ook vermeld dat er een scheiding plaatsvindt tussen huis en erf- en het pakhuis/Het Netten Pakhuis (afgerond in 1940). Het adres van het woonhuis werd: Bernissedijk 26.
-
1949De Brielse Maas werd het Brielse Meer
De afdamming van de Brielse Maas was onderdeel van een zeer uitgebreid plan om de eilanden Rozenburg, Voorne - Putten en Welplaat tot één waterstaatkundige eenheid te maken. Dit was o.a. noodzakelijk vanwege de schadelijke gevolgen van de toegenomen verzilting van het zoet water. Maar ook was het nodig voor de reeds geplande uitbreidingen van het Botlek- en Europoort gebied - om daar de industrieën ook van zoet water te kunnen voorzien.
In 1949 werd begonnen met de aanleg van dammen en op 26 april 1951 stelt koningin Juliana de sluizen bij Spijkenisse in werking. Daarmee was de afsluiting van de Brielse Maas voltooid.
Consequenties voor Zwartewaal
Omdat het haventje van Zwartewaal niet langer te maken had met eb en vloed verschillen en de daarbij ook voorkomende extreme verhogingen van waterstanden - werd het een uitstekend geschikt haventje voor de watersport. Met name de plezierboten/ bootjes.
Hoe hoog het water kon komen is nog goed te zien aan de "oude voorzieningen" bij het Netten Pakhuis. Het raam - waarop nu de tekst te zien is van het Visserij Museum Zwartewaal - was tot de afsluitingen: de ingangsdeur/de trap. De huidige begane vloer was niet voor niets zo hoog gemaakt.
Bij het pand Bernissedijk 26 - de Galerie - is naast de voordeur nog steeds een voorziening te zien die gebruikt kon worden bij extreem hoog water. Er konden schotten in worden geplaatst om af te sluiten en ook om daar dan zandzakken tegenaan te kunnen plaatsen.
-
2008Renovatie woonhuis
Tijdens een noodzakelijk grondige renovatie - vanaf 2008 gedurende bijna drie jaar - is de woning vanaf het souterrain onder de woonkamer totaal vernieuwd - hierbij is de oorspronkelijke kapconstructie in de originele staat hersteld en waren de uitgangspunten voor de totale vernieuwing o.a. behoud van het balkenplafond, de schouw en de antieke tegelvloer in de gang beneden.
-
2019Aankoop pand en start verbouwing woonhuis
Nadat toestemming werd verkregen van gemeente Brielle om binnen het pand een Galerie te exploiteren is het in mei 2019 voor dat doel aangekocht. Daarna waren een aantal aanpassingen nodig zoals veranderen van de bestaande badkamer tot grote toiletruimte e.d.
-
2019Opening van het visserijmuseum in het Nettenpakhuis
Op vrijdag 11 oktober 2019 was de opening van het visserijmuseum. In het museum wordt de geschiedenis verteld van de riviervisserij en zeevisserij van Zwartewaal vanaf de 16e eeuw t/m medio 20e eeuw. Het museum bevindt zich op de 1e verdieping.
-
2020Corona
In verband met de coronapandemie liepen de verbouwing en de uiteindelijke opening van de galerij helaas veel vertraging op.
-
2022Opening galerij Zwartewaal
Op zaterdag 2 april 2022 is de Galerie ZwarteWaal feestelijk geopend! Direct aansluitend gevolgd door diverse exposities.
-
2024Expositie agenda galerie ZwarteWaal
Bezoek ook de website: www.harrysgalerie.nl
Hier vindt u meer informatie over de exposities, kunstenaars/artiesten en hun kunstwerken.
Boerenzwaluwroute Zwartewaal
De Boerenzwaluwroute is een heel leuke wandeling van de Stichting Zuid-Hollands Landschap
Aan de andere kant van de weg – tegenover de ingang van ons pand Galerie ZwarteWaal staat een hoog paaltje - nr. 31. Vanaf dit wandelknooppunt begint de wandeling naar het volgende punt 33 enz.
Echt een hele mooie wandeling van 5 ½ km door het groene poldergebied van Zwartewaal. Ontdek De blanke Waal, Holle Mare en Derryvliet.
Uitgebreide informatie route
Uitgebreide info hiervan kunt u bekijken binnen in ons pand (bij binnenkomst) gelijk in de entree. U kunt dat rustig en op uw gemak bekijken, het is daar speciaal voor u opgehangen.
Als u tevens onze Galerie wilt bezoeken: thee, koffie e.d. staan altijd voor u klaar. U bent van harte welkom.
Meer informatie: www.zuidhollandslandschap.nl
Visserijmuseum Zwartewaal
De presentatie op de verdieping van het rijksmonument vertelt over de lange visserij geschiedenis van het dorp Zwartewaal
Aan de hand van o.a. historische voorwerpen, interactieve onderdelen, films, audio e.d. worden de bezoekers ondergedompeld in de wereld van vissersschepen, riviervisserij, verwante beroepen, het leven aan boord van schepen enz.
Bezoekadres
Visserijmuseum Zwartewaal bevindt zich op 1e verdieping van het Nettenpakhuis (Bernissedijk 24).
Openingstijden
Het Visserijmuseum Zwartewaal is geopend van april t/m oktober:
Zaterdagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur
Zondagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur